Blog

Elke dag werken we op de bouwplaats met onze handen, machines worden bijna niet ingezet. Zagen, timmeren, schroeven, stuc mixen, specie, alles moet met de hand. Gisteren maakte ik mee dat we wel boormachines in konden zetten voor het doorboren van hardhout, om inkepingen weg te kunnen slaan, maar dat er daarvoor te weinig acculading was om het de hele dag door te gaan en tja, dan moet het toch weer met de hand, beitel en hamer. Maar, uiteindelijk verrijst er toch een huis.

 

huisje_2.jpg 

Het is wel grappig om te ervaren dat de mensen hier in Cambodja, de skilled workers, sommige zaken, zoals stuc en specie maken op een manier doen, waar wij het geduld niet meer voor hebben, maar die het wel lichter maakt. In dit klimaat geen overbodige luxe om energie te sparen. Waar wij meteen geen mengen laten zij eerst het water in het zandcementmengsel trekken en scheppen dan met kleine beetjes het zand-cementmengsel van de buitenkant in het water. Heel geleidelijk wordt het een massa die zich eenvoudig verder laat mengen. Als je het dan toch met de hand moet doen, doe het dan zo efficiënt mogelijk.

 

Alleen de Nederlandse aannemer kan de hamerslag van de ‘homeowner’ evenaren. De klussers in de groep slaan veel spijkers krom.

 

hameren.jpg

 

Een confronterend verschil is het verschil dat er niet zou mogen zijn: kinderen die wel naar school gaan en kinderen die niet naar school gaan. Ondanks dat onderwijs officieel gratis is, zijn er kosten aan verbonden die de allerarmsten niet kunnen betalen. Gisteren werkte ik samen met Ren, een jongen van 14 uit het gezin waar we voor bouwen, die nooit naar school is gegaan. Maar hij is wel leergierig en blijkt handig te zijn met alle timmergereedschappen.  Ik hoop dat ons bezoek hem aanzet om zich hierin te bekwamen. Vandaag gingen we naar een school om te helpen bij een les in handenwassen. 380 kinderen die toehoorden en daarna geholpen werden door ons, om de zes stappen van het handenwassen uit te voeren. Nat maken, zeep laten schuimen, binnenkant van de handen wassen, buitenkant van de handen, ook tussen de vingers en weer afspoelen met schoon water.

 

En voor het handenwassen eerst zorgen dat je nagels kort zijn, dus knipten we bij alle kinderen de nagels waar dat nodig was.    

 

nagels_knippen.jpg

 

Deze dag werd compleet gemaakt door nog eens terug te gaan naar het Habitat huis dat vorig jaar is gemaakt voor Oma Bin. Die was blij verrast Karin terug te zien, die met haar team vorig jaar bij haar was. Een emotioneel weerzien dat aangeeft dat het bouwen en het contact maken met de lokale bevolking hand in hand gaan.

 

oma bin handen