Blog

 20/21-05: Om iets over acht was het dan eindelijk zover, het moment waarop we allemaal hadden gewacht. De club was compleet en kon inchecken. We werden uitgezwaaid door de aanwezige partners en een afvaardiging van de Stiho.

Een nieuwe Airbus 350-900 stond op ons te wachten en als groep mochten we als eerste het vliegtuig in. De laatste zes rijen in het vliegtuig waren gereserveerd voor de bouwhelden. De Stewardessen deden goed hun best, het eten en drinken werd ruim voldoende geserveerd! Singapore; de gids tijdens de Tour door Singapore vertelde dat de gemm temp nu 37 gr is met luchtvochtigheid van ca 85 procent.
De stad kenmerkt zich door geweldige gebouwen en mooie beplanting, een lust voor het oog van ons bouwers! Terug gekomen op het vliegveld hadden tot 13:45 de tijd om iets voor ons zelf te doen, dit betekende eten en shoppen. Ja zelfs de mannen gingen shop in shop uit( dit moet wel geheim blijven). De vlucht naar Cambodja, de laatste stap, was mooi op tijd. De landing was niet fraai, maar ach we waren er. Eenmaal in het gebouw was er een mooi schouwspel gaande; een kleine twintig mannen en vrouwen in een legeruniform gestoken mannen en vrouwen keken een voor een ons paspoort in. Diverse stempels werden er gezet eb ook werden er briefje ingeboet. Daarna moesten we 30 dollar betalen pp en mochten vervolgens het land in.
De bussen stonden buiten al te wachten, en met een twintig minuten konden we inchecken in ons hotel. Moe van de reis kwamen we op onze kamer. De bedden voelden goed, dus wat doe je dan? Ja natuurlijk je doet je zwemkleren aan en gaat heerlijk naar de pool. Na een half uur was het koude bier op, maar dit zou niet meer voorkomen de rest van de week!
Hierna snel even douchen en om dan om 19:30 weer klaar te staan om te eten.
De rit met de bus duurde slechts tien minuten. Een prachtig restaurant tussen armoedig ogende winkeltjes was de bestemming. De kaart was een ware Cambodjaanse smaakbeleving. Dit was voor een enkeling even wennen. De een ging hierna lekker naar z’n bedje terwijl een enkeling nog van de bar ging genieten. Team één is op z’n plek en gaat nu haar rust pakken. Welterusten allemaal!
 
De blog was al in m’n hoofd afgesloten toen zich volgende die avond nog afspeelde. Enkele enthousiaste bouwhelden wilden nog even naar de rooftopbar, om dit zo populaire plekje met eigen ogen te zien. Nadat er vier keurige bouwers in de lift stonden kwamen er nog vijf ruige types naar binnen. Op het bordje stond dat er plek was voor elf, maar gezien de ruimte was dit overdreven. Om te laten zien dat er geen belemmering was werd er door een laatkomer een keer gesprongen. De lift plofte naar beneden en wilde niet meer voor of achteruit, laat staan open. Het lukte ze om de deur te forceren en na enkele minuten weer naar buiten te kruipen. Excuses voor de mensen op de vierde en vijfde verdieping!
 
22-05:  De eerste ochtend in Cambodja; ontbijt is er vanaf zes uur ’s morgens. Voor de een normale tijd voor de ander is dat midden in  de nacht. Een ontbijt voor elk wat wils. Om acht uur stonden de bussen klaar om ons naar het project van vorig jaar te brengen. Onderweg ernaartoe kwamen we langs een schoonwater project. Dit project werd gesponsord door HFH Nederland. Het was ondergebracht op het terrein van een school. De kinderen kregen hier water van en mochten het meenemen naar huis. In totaal zijn er 10.000 mensen in het gebied aangewezen op dit project. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het werk van HFH is!
We werden in een kleine gemeenschap, een paar kilometer verderop, welkom geheten door de burgemeester. Dit was niet een man strak in het pak met een ketting om, nee het was een wat smoezelig mannetje, op blote voeten.  De mensen van HFH namen ons mee naar een aantal woningen die vorig jaar waren gerenoveerd. Een geweldige ervaring om tussen de huisjes door te lopen en af en toe ergens naar binnen te gaan. De hitte maakte het compleet. Grote armoede om je heen en een temperatuur van ongeveer 35 graden was de reden dat het op de terugreis naar het hotel stil was in de Bus.
Wat duidelijk was is dat uw en onze hulp daar erg nodig is!

Powered by WPeMatico