Blog

Mai kub & Kei Phan (30 & 28 jaar) wonen samen met hun dochtertje Khub Sophie (15 maanden oud) in het dorpje waar ons project is. Zij zijn degene die met 3 andere gezinnen in aanmerking komen voor een woning renovatie. Buiten deze 4 woningen zullen we in hetzelfde dorpje ook nog eens 12 toiletten bouwen. Bij aankomst van ons bouwteam in het dorpje is er een soort tent gebouwd die goed zou volstaan voor het feest als nederland het Europees kampioenschap voetbal zou winnen, erg kleurrijk. Onze gids stelt ons voor aan de mensen waarvoor we gaan bouwen en na een klein uur zijn we op weg naar onze bestemming, het is dan nog ongeveer 1,5 kilometer rijden voordat we op de bouwplaats zijn.

Ik heb een team van 10 mensen die huisje 1 als eerste project heeft. Het is de bedoeling dat we elke dag een andere taak krijgen om zo te rouleren in de projecten om zo met verschilende collega’s en gezinnen in aanraking te komen. Op de foto’s is te zien hoe de huisjes zijn bekleed, dit doen de armste gezinnen met gedroogd palmblad aangezien dat niets kost. Het nadeel echter is dat in deze bladeren zich erorm veel insecten nestelen (vooral rode mieren, en grote!..) wat zeer oncomfortabel is, ook moeten de bladeren om de 2 jaar geheel vervangen worden. We beginnen met het verwijderen van het blad wat dan zorgvuldig wordt bewaard aangezien er niets wordt weggegooid. Ik heb ons team opgedeeld in een aantal groepjes om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Een tweede ploeg van ons team ontfermt zich over het overhevelen van de rijstvoorraad (dit hebben de mensen vaak zelf geoogst en hier kunnen ze een jaar van leven) naar een groot zeil wat is uitgespreid op de grond. Verder hoeft er niets te worden verplaatst aangezien er niets in het huis aanwezig is.

Een derde ploeg van ons team houdt zich bezig met het bouwen van een toilet. Tijdens de voorbespreking van die dag heeft een vader (hij heeft 7 kinderen) verteld dat hij zijn kinderen het veld in stuurd om daar de behoefte te doen. Er wordt een gat van 1,5 meter diep gegraven waar dan 3 betonnen ringen (soort rioolbuis) vertikaal op elkaar worden gestapeld. Dit is de septic tank. Op maaiveld niveau wordt een muurtje gemetseld waar een plateau op komt te liggen wat dient als toilet. Uiteindelijk wordt er dan nog een net hokje omheen getimmerd.

De vaart zit er goed in maar we moeten van de organisatie regelmatig pauze nemen en heel erg veel drinken aangezien de temperatuur erg hoog is. In de zon gaat het waarschijnlijk over de 40 graden celcuis en je raakt dan ook erg snel oververhit. 
In de pauze rijden we terug naar de plaats van aankomst waar we samen lunchen. Na de lunch is het tijd om met de kinederen te spelen en een van ons heeft een bal meegenomen. Aangezien het toch wel spannend is wat er allemaal gebeurd durven slechts een paar kinderen deel te nemen aan het spelletje, later volgen er wat meer..

Om 16:00 uur leggen we het werk neer en verzamelen we het gereedschap. We nemen met de groep afscheid van de mensen waarvoor we die dag hebben gewerkt. Ik geef aan dat we de dag erna niet meer zullen komen omdat een ander team het van ons overneemt. De tolk vertaald en we nemen afscheid van de mensen en de locale bouwvakkers die ons die dag hebben geholpen. Het is lang geleden dat we zo bezweet en vermoeit van ons werk terug zijn gekomen maar het is goed zo, het duidelijk dat we iets bijdragen en daar gaat het om.

Morgen bouwen we een toilet.. Groet, Marcel & Mahno