Blog

Zaterdag 11-6
Rustdag Angkor Wat
Na een fantastische week waarin we met bloed, zweet en tranen 6 huizen hebben gebouwd in Cambodja, was het nu tijd voor ontspanning en rust….. dachten we….. Het werd een lange fietstocht door de jungle in verzengende hitte.

Na het halen van fietsen en tickets konden we vertrekken richting Angkor Wat. Even heen en weer was ons van tevoren verteld. Onze eerste stop was echter bij Ta Prohm. Ta Prohm is een boeddhistische tempel en werd in de 12e eeuw gebouwd als kenniscentrum voor het toenmalige grootse Khmer rijk. Na de ondergang van het rijk is het eeuwen lang verlaten geweest. Hierdoor is het aanzicht betoverend omdat het volledig vervallen is en begroeid met bomen met wortels van een meter in diameter. De uitgehouwen afbeeldingen en de architectuur voor een gebouw van ongeveer 900 jaar oud is echt wonderbaarlijk. Bayon was echter niet minder indrukwekkend.
Ook onze 2e stop was dus niet Angkor Wat. Bayon, een boeddhistische en later hindoeïstische tempel heeft op iedere toren 4 enorme lachende gezichten. Het is een indrukwekkend bouwwerk die met vele details is uitgehakt. Hier dichtbij hebben we ook gegeten en daarna was het toch echt tijd voor de Angkor Wat, die natuurlijk niet om de hoek lag.

De Angkor Wat is een echt fantastisch groot bouwwerk die van ver al zichtbaar is. Hij is omringd door een slotgracht en gebouwd met enorme blokken steen. Het is echt indrukwekkend om door deze heilige tempel stad (letterlijke vertaling van Angkor Wat) te lopen. Je kan de rijkdom en weelde van de oude tijden zien maar daar is nu nog maar een klein beetje van over. In de top van de tempel kunnen er beelden aanbeden worden en was er een monnik kinderschooltje bezig. Dit geeft ook de harde realiteit weer en ik realiseer me dan dat er nauwelijks overlevende monniken zijn na het regime van Pol Pot 35 jaar geleden. Het land is bezig op te krabbelen uit de grootse genocide waarbij een op de drie mensen in het land is vermoord. Wij helpen daar een heel, heel klein beetje aan mee.

In het hotel was van De Stiho Groep bouwhelden team 4 alweer aangekomen. Het vrolijke feest met een voorstelling, eten en drinken. Vermoeid maar voldaan sluiten we deze “vakantie” morgen af. Groep 4 moeten we natuurlijk trots ons resultaat nog even laten zien.

Auk Fluitman,
Baliemedewerker Haarlem en Bouwheld team 3.